В 35 секции в Бургас ще бъдат поставени табла с брайлов текст, които ще

...
В 35 секции в Бургас ще бъдат поставени табла с брайлов текст, които ще
Коментари Харесай

Поставят табла с брайлов текст за незрящи в 35 секции в Бургас

В  35 секции  в Бургас ще бъдат сложени табла с  брайлов текст,  които ще оказват помощ на  незрящите да гласоподават на локалния избор . Това заяви Фани Семерджиева – ръководител на ОИК.

Таблото е направено от хора с увреждания и съдържа  специални QR кодове . „ Тези табла се взехме решение да ги създадем след едно решение на ЦИК, че общинските изборни комисии би трябвало да слагат аудио плейъри и брайлови мостри на всички претенденти. Това се оказа скъпо и нямаше по какъв начин да реагираме.

ЦИК с детайлности по какъв начин да гласуваме по сегашен или непрекъснат адрес

По предложение на един незрящ чиновник на общината създадохме табла със специфични QR кодове. Диктор изчете листи за кмет и общински съветници и този запис е качен като  звуков файл  на страницата на община Бургас в секция – месни избори за незрящи.

След като се сканира кода с вашия телефон незабавно се отваря плейъра. В секциите ще има чиновници, които ще оказват помощ, в случай че инцидентно човек не може да си започва плейъра. Отделно под звуковия запис има текст.

Най-отгоре сме сложили листата за претенденти за кметове,  обозначена с буквата „ К “ . Останалите са обозначени с цифрите от жребия на ЦИК и с Брайлови знаци ”, изясни ръководителят на ОИК.

Таблото е основано от  Краси Червенков  – специалист по цифровизация и член на Съюза на слепите.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР